Стопанската конюнктура в България остава стабилна през септември като запазва 

...
Стопанската конюнктура в България остава стабилна през септември като запазва 
Коментари Харесай

Бизнес климатът остава стабилен

Стопанската обстановка в България остава постоянна през септември като запазва  равнищата от август, демонстрира изследване на Национален статистически институт. Леко усъвършенстване на климата чакат в строителството, търговията на дребно и  услугите, само че в индустрията страховете се усилват.
Бизнес климатът в страната още е надалеч от май 2018 година, когато се доближи най-високо равнище от 2008 година насам. Но към момента се задържа над дълготрайно си приблизително равнище.

Индексът, който дефинира бизнес климата в индустрията, спада през септември с 2.1 пункта по отношение на август и бележи второ следващо намаляване, поради по-слаби упования на промишлените бизнесмени за положението на техните предприятията през идните шест месеца.
Мениджърите предвиждат понижение и в бъдещите поръчки, което снижава упованията за активността през идващите три месеца.
Основните неподходящи фактори са свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. Те са посочени надлежно от 33.5% и от 32% от интервюираните мениджъри. По тази причина не се планува смяна в цените до Коледа.

Бизнес климатът в строителството се усилва с 0.8 пункта след спад с 5.1 пункта през август. Мениджърските прогнози за строителната интензивност през идващите три месеца обаче са по-резервирани поради дефицита на работна мощ в сектора и несигурната икономическа среда.
По отношение на продажните цени в строителството, упованията на мениджърите в бранша са за бъдещо нарастване, макар че по-голяма част от участващите в анкетата на Национален статистически институт плануват опазване на ценовото ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно също нараства с 1.8 пункта след спад с 3.5 пункта през август. Прогнозите на шефовете в сектора са за по-голям размер на продажбите и повече поръчки през идващите три месеца, само че без повишаване на цените.

Бизнес климатът в бранша на услугите нараства през септември с 1.7 пункта по отношение на август, когато се намали с 4.9 пункта. Мненията им обаче за предстоящото търсене на услуги в бъдеще са по-резервирани. Относно продажните цени, мениджърите в бранша не плануват нарастване през идващите три месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР